Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Διατροφή

Για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου έχουμε μιλήσει αναλυτικά εδώ: Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τι είναι; Πώς γίνεται η διάγνωσή του;
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και ΔιατροφήΔεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). Έχουν προταθεί διάφορες θεραπείες με βότανα, προβιοτικά, αντικαταθλιπτικά κ.α. οι οποίες έχουν δείξει θετική επίδραση, ωστόσο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα με απόλυτη αποτελεσματικότητα.
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Μπορεί να μην ευθύνεται για την εμφάνισή του, όμως συγκεκριμένα τρόφιμα φαίνεται οτι επιδεινώνουν ή ανακουφίζουν τα συμπτώματα.
Φυτικές ίνες: Δεν είναι όλες ίδιες
Οι διαλυτές φυτικές ίνες (φακές, φασόλια, φράουλες, κριθάρι, βρώμη) μειώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου, σε αντίθεση με τις αδιάλυτες φυτικές ίνες.
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και ΔιατροφήΑν παρατηρείτε έντονα συμπτώματα μετά από κατανάλωση γαλακτοκομικών  τότε μειώστε τη λακτόζη. Αντικαταστήστε το γάλα με γιαούρτι ή τυρί, καθώς περιλαμβάνουν λιγότερη λακτόζη ή επιλέξτε γάλα χωρίς λακτόζη.
Στο λιναρόσπορο λέμε ναι! Φαίνεται πως αυτός ο καρπός ανακουφίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου, όταν καταναλώνεται συστηματικά. Προσθέστε μία μικρή ποσότητά του στο γιαούρτι, το γάλα ή τις σαλάτες σας.
Μειώστε το λίπος στη διατροφή σας. Αποφύγετε τις σάλτσες και τα τηγανιτά.
Προβιοτικά. Δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί ποιες καλλιέργειες και σε ποιες συγκεντρώσεις έχουν αποτέλεσμα, ωστόσο έχει φανεί πως η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του ΣΕΕ. Μπορείτε να τα καταναλώσετε είτε μέσω γιαουρτιού, είτε με μορφή συμπληρώματος.
Αποφύγετε την κατανάλωση τσίχλας, τόσο γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών, όσο και λόγω της μεγάλης κατάποσης αερίων.
Άλλα τρόφιμα που φαίνεται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα είναι, το σιτάρι, η καφεϊνη, η πατάτα, το καλαμπόκι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι χυμοί φρούτων και το αλκοόλ.
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Διατροφή
Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει αφ’ ενός στην περίπτωση της δυσκοιλιότητας, όπου και αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου, αφετέρου στη βελτίωση της ψυχολογίας και στη μείωση του άγχους που φαίνεται να αυξάνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου.
Κρατήστε ημερολόγιο. Ύψιστης σημασίας στο ΣΕΕ είναι η τήρηση ημερολογίου καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να ελέγχετε κάθε μέρα τι πυροδότησε το εκάστοτε σύμπτωμα που εμφανίσατε.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να οδηγήσει λανθασμένα, σε δίαιτες αποκλεισμού, οι οποίες με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις, αλλά και σε απώλεια βάρους. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείρισή του και αν κρίνετε πως δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, απευθυνθείτε σε κάποιο διαιτολόγο- διατροφολόγο για τη σύνταξη διαιτολογίου, με βάση τα δεδομένα σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...