Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Οι γυναίκες με παιδιά τείνουν να προσλαμβάνουν περισσότερο βάρος σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς παιδιά.


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, γυναίκες αλλά και μερικοί άντρες γονείς προσλαμβάνουν περισσότερο βάρος όταν συγκριθούν με αντίστοιχες γυναίκες και άντρες ίδιας ηλικίας, αλλά που δεν είναι γονείς.
Είναι σύνηθες, πως μετά την απόκτηση ενός παιδιού συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Μερικές από αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνουν μείωση της φυσικής δραστηριότητας και αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης μέσω της τροφής. Παλαιότερες μελέτες, οι οποίες εξέτασαν μόνο τις γυναίκες έχουν δείξει πως όντως, οι γυναίκες- μητέρες, έτειναν να έχουν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ήταν μητέρες και αυτό παρατηρούνταν πιο έντονα στις γυναίκες που δεν κάπνιζαν και ήταν υπέρβαρες πριν γίνουν μητέρες.
Επίσης, παλαιότερες μελέτες αναφορικά με τους άντρες έχουν δείξει πως στους άντρες, ο κίνδυνος παχυσαρκίας σχετίζεται με τον αριθμό των παιδιών που έχουν και πιο συγκεκριμένα όταν είχαν πάνω από 5 παιδιά ο κίνδυνος αυτός μεγάλωνε πολύ.
Στη μελέτη του Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, το δείγμα ήταν 2881 εθελοντές. Οι εθελοντές ήταν τόσο γονείς όσο και μη - γονείς για να μπορέσουν να γίνουν οι  μεταξύ τους συγκρίσεις.
Όσο αφορά τους άντρες της μελέτης, δεν παρατηρήθηκε κάποια σχέση μεταξύ της πατρότητας και της αύξησης στο ΔΜΣ. Η μόνη διαφορά που παρατηρήθηκε, ήταν στους έγχρωμους άντρες, 18- 24 ετών, οι οποίοι είχαν μία αύξηση στο ΔΜΣ της τάξης του 0,68. Μία εξήγηση που δίνεται γι' αυτό, είναι πως οι νεότεροι έγχρωμοι άντρες είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και οι περισσότεροι δεν είχαν full- time απασχόληση σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους έγχρωμους και λευκούς άντρες..
Αντίθετα, στις μητέρες υπήρχε στατιστικά σημαντική αύξηση του βάρους τους σε σύγκριση με τις μη- μητέρες και αυτή η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, όταν οι μητέρες ήταν υπέρβαρες πριν από την απόκτηση του παιδιού. Επειδή στη μελέτη οι περισσότερες από τις μητέρες ήταν οι βιολογικές, η αύξηση του βάρους φαίνεται να συνδέεται και με το βάρος που αυτές πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Χωρίς να δίνονται στο άρθρο εξηγήσεις για τις αιτίες αύξησης του βάρους των γονέων, θα μπορούσαμε να πούμε πως η μεγαλύτερη αύξηση στο βάρος των μητέρων, μπορεί να οφείλεται στο ότι οι περισσότερες γυναίκες μετά την απόκτηση του παιδιού τους αλλάζουν πολύ περισσότερο τον τρόπο ζωής τους, σε σύγκριση με τους πατέρες, κυρίως λόγω του ότι διακόπτουν για ένα διάστημα πλήρως τη δουλειά τους. Αυτό έχει σαν άμεση συνέπεια να είναι τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σπίτι, κάνοντας καθιστική ζωή και αυξάνοντας την ενεργειακή πρόσληψη μέσω της τροφής.
Άρα γίνεται έντονα αντιληπτό πως υπάρχει ανάγκη για διατροφική υποστήριξη στους μέλλοντες γονείς ή στους γονείς, για να προληφθεί η αύξηση του βάρους τους. Επίσης, μην ξεχνάμε πως η διατροφή των γονέων σχετίζεται με τη διατροφή των παιδιών και η αύξηση του βάρους των γονέων πολλές φορές με την αύξηση του βάρους των παιδιών.


Πηγή: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics Weight Gain among Men and Women Who Have a Child Enter Their Home

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με τη διατροφή και την υγεία επισκεφθείτε το GeneNutrition πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...