Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ερώτηση αναγνώστριας/ Βιταμίνη C και κρυολόγημα

Βιταμίνη C και κρυολόγημαΤις τελευταίες μέρες κόλλησα κι εγώ αυτή τη γρίπη που κυκλοφορεί. Για να την προλάβω είχα  ξεκινήσει συμπλήρωμα βιταμίνης C των 1000. Αφού αρρώστησα τα αύξησα στα δύο χωρίς να ρωτήσω πριν το γιατρό. Παρ’ όλα αυτά δεν είδα κάποιο αποτέλεσμα. Γιατί;


Αγαπητή αναγνώστρια

Είναι αλήθεια πως λόγω της γρίπης και των κρυολογημάτων γίνεται ένας πανικός με τις βιταμίνες C των 1000 mg. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη για τη βιταμίνη C  είναι  90 mg/ ημέρα  για τους άντρες και 75 mg/ ημέρα για τις γυναίκες. Αυτή η ποσότητα καλύπτει τις θρεπτικές απαιτήσεις των υγιών ενηλίκων για να αποτραπούν περιπτώσεις ανεπάρκειας. Περαιτέρω αύξηση στην ποσότητα πρόσληψης ενός θρεπτικού συστατικού δε συνεπάγεται αυτόματα και την καλύτερη απορρόφηση αυτού. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί πως η απορρόφηση της βιταμίνης C σταματά στα 250 mg όταν γίνεται υπό μορφή συμπληρώματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα σκεύασμα βιταμίνης C 1000 mg θα οδηγήσει σε απορρόφηση των 250 mg και τα υπόλοιπα θα αποβληθούν. Όσο για το ότι λάμβανες δύο συμπληρώματα των 1000 mg μέσα σε μία ημέρα, ήταν μια αρκετά απερίσκεπτη κίνηση καθώς έχει φανεί πως πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης άνω των 1000 mg μέσα σε μία ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα. Μάλιστα το ανώτατο ανεκτό όριο είναι 2 g ανά ημέρα, πράγμα που σημαίνει πως εσύ το έφτανες.
Επίσης τη συγκεκριμένη βιταμίνη τείνουμε να τη θυμόμαστε όταν αρρωσταίνουμε. Ο ρόλος της είναι κυρίως προληπτικός και όχι θεραπευτικός. Οι βιταμίνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως χάπια που θεραπεύουν τις ασθένειες. Αντίθετα όμως μπορούν να τις προλάβουν. Οφείλουμε να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδά τους στον οργανισμό μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και όχι να κάνουμε υπερφόρτωση του οργανισμού ξαφνικά και μέσω των συμπληρωμάτων. Οπότε δεν έχει κανένα νόημα να αδειάζετε τα ράφια των φαρμακείων όταν ήδη έχετε αρρωστήσει. Οπλίστε τον οργανισμό σας με τη  βιταμίνη C μέσω των φυσικών πηγών της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και τότε θα μπορέσει κι αυτή να σας προστατέψει αποτελεσματικά έναντι των λοιμώξεων.

Ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω η απάντησή μου να σε κάλυψε!

Διαβάστε επίσης για τη βιταμίνη C: Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...