Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Βιταμίνες- Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη




Οι βιταμίνες είναι μια ομάδα μορίων που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες στη διατροφή και είναι απαραίτητες για τη πραγματοποίηση σημαντικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας. Δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών ή οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία! Διακρίνονται στις λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και στις υδατοδιαλυτές που είναι όλες οι υπόλοιπες.



Βιταμίνες- Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη
Η τελευταία βιταμίνη του συμπλέγματος Β κι αυτή υδατοδιαλυτή, είναι η Β12 ή αλλιώς κοβαλαμίνη. Κύριες πηγές της Β12 είναι το κρέας και τα προϊόντα του κρέατος, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή (ειδικότερα τα μύδια και τα στρείδια) και τα αυγά (κυρίως ο κρόκος).

Η Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθροκυττάρων και λευκοκυττάρων του αίματος καθώς και για την ανάπτυξη του νευρικού ιστού. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υδατοδιαλυτές βιταμίνες η Β12 αποθηκεύεται στο σώμα για μεγάλες περιόδους.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Άνδρες και γυναίκες: 2.4 μg/ ημέρα
Εγκυμονούσες: 2.6 μg/ ημέρα
Γυναίκες σε περίοδο θηλασμού: 2.8 μg/ ημέρα

Η ανεπάρκεια της Β12 μπορεί να προκαλέσει κακοήθη αναιμία (μεγαλοβλαστική μακροκυτταρική αναιμία), γλωσσίτιδα, απώλεια βάρους, ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές, αυξημένη συγκέντρωση ομοκυστεϊνης.

Η θεραπεία της ανεπάρκειας είναι συμπτωματική. Στην μεγαλοβλαστική αναιμία χορηγούνται μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος. Στη νευροπάθεια απαιτείται χορήγηση μεθειονίνης. Σε αυξημένα επίπεδα ομοκυστεϊνης χορηγούνται συμπληρώματα Β12, φυλλικού και Β6.
Δεν έχει αναφερθεί τοξικότητα ούτε όμως και ευεργετική δράση αυτής της βιταμίνης όταν λαμβάνεται σε υπορβολικές ποσότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...