Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Super Market Σώστε τα κιλά σας αλλά και την τσέπη σας


Μπορεί οι μισθοί να έχουν πέσει, μπορεί να περιορίζουμε τα έξοδά μας, αλλά το σούπερ μάρκετ δεν θα πάψει ποτέ να μας παρασύρει με τους πειρασμούς του.  Οι προσφορές με τα 2+1 δώρο, τα κουπόνια, οι κάρτες μέλους, οι διαφημίσεις εντός κι εκτός του σούπερ μάρκετ και τόσα άλλα μας οδηγούν σε υπερκατανάλωση ακόμα και όταν δεν χρειάζεται!  Είναι και η έμφυτη περιέργεια του ανθρώπινου είδους  που μας ωθεί στο να δοκιμάζουμε ό,τι καινούριο εμφανίζεται στα ράφια των πολυκαταστημάτων. Δε λέω φταίνε κι αυτά που έχουν της Παναγιάς τα μάτια και πρέπει εμείς ξαφνικά να αυξήσουμε τις άμυνές μας απέναντι στο γευστικό και το όμορφο. Πόσες φορές σας έχει τύχει να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ για ένα γάλα και να καταλήγετε με 2 σακούλες και με το πορτοφόλι πιο άδειο απ’ όσο το περιμένατε; Από μεριάς μας θα προσπαθήσουμε να δούμε κάποιες πρακτικές και κάποια απλά tips για να περιορίσουμε την υπεραγορά τροφίμων που δε χρειαζόμαστε και η οποία οδηγεί στην υπερκατανάλωση τους.
·         Κάντε λίστα με τα ψώνια που πραγματικά χρειάζεστε
Γράψτε τα τρόφιμα που πραγματικά χρειάζεστε! Εντοπίστε στο μυαλό σας τη θέση τους στο σούπερ μάρκετ και πηγαίνετε μόνο στους διαδρόμους που είναι απαραίτητο να πάτε. Αν κάνετε βόλτες σε όλο το σούπερ μάρκετ, σίγουρα θα τύχει να σας είναι απαραίτητα τα διπλάσια ή τα τριπλάσια τρόφιμα της λίστας σας. Η διαφήμιση, ο τρόπος που είναι τοποθετημένα τα τρόφιμα στα ράφια και στους διαδρόμους, οι προσφορές είναι διαφημιστικά tricks που θέλουν να παίξουν με τα θέλω μας και με τη λογική μας. Εσείς διαβάζετε τη λίστα σας και μην ξεφύγετε απ’ αυτή. Όταν θελήσετε να πάρετε κάποιο snack ή κάποια σοκολάτα εντάξτε την στη λίστα ώστε και πάλι να μην το παρακάνετε.
·         Μην πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ νηστικοί
Μέγα λάθος! Όταν το αίσθημα της πείνας  είναι έντονο, οι μυρωδιές, οι εικόνες ακόμα και οι ήχοι μας κάνουν να θέλουμε να φάμε τα πάντα στο διάβα μας! Όταν δε, δούμε την πόρτα του σούπερ μάρκετ κάποιες δυνάμεις μας έλκουν στο εσωτερικό του. Μην υποκύψετε! Προγραμματίστε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, ώστε να τα κάνετε πάντα χορτάτοι, καθώς είναι απόλυτα λογικό όταν η κοιλιά σας γουργουρίζει να υποκύψετε σε όλους τους πειρασμούς του δικαιολογώντας τον εαυτό σας.
·         Μην πάτε ποτέ με το πορτοφόλι γεμάτο
Αν είστε από τους ευνοημένους που ακόμα μπορείτε να το έχετε γεμάτο αφήστε τα χρήματα σπίτι και πάρτε τα απαραίτητα ώστε να μην έχετε τη δυνατότητα να ψωνίσετε κάτι παραπάνω! Είναι μια πολύ καλή τακτική γιατί σ’ αυτή την περίπτωση και να θέλετε δε γίνεται να ψωνίσετε "άχρηστα" πράγματα!
·         Ψωνίζετε με παρέα
Επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ είτε με τα αδέρφια σας, με τους γονείς σας, με τα παιδιά σας, με το γείτονα , με το φίλο με κάποιον τέλος πάντων! Έτσι θα σας ελέγχουν κατά κάποιο τρόπο, θα σας αποτρέψουν από το να αγοράσετε κάτι άχρηστο, θα μπορέσετε κι εσείς οι ίδιοι να κάνετε δεύτερες σκέψεις για την αγορά σας και να κρίνετε αν πραγματικά χρειάζεστε την αγορά!

·         Μην ψωνίζετε μηχανικά
Μπείτε στη διαδικασία να σκέφτεστε κατά τη διάρκεια των αγορών σας. Όταν δείτε μπροστά σας τη σοκολάτα της διαφήμισης που δεν την έχετε δοκιμάσει ακόμη ή το παγωτό που την προηγούμενη φορά σας προσέφερε τεράστια ηδονή με τη γεύση του, κρατηθείτε! Κάνετε 2 βήματα πίσω, κοιτάξτε κάτω, σκεφθείτε λογικά «το χρειάζομαι;», «μήπως αν το πάρω το φάω όλο μονομιάς», «μετά θα αισθάνομαι τύψεις», «μήπως είναι πεταμένα χρήματα;», «μήπως θα μου προσφέρει απόλαυση 5 λεπτών απλά;» κι άλλα τέτοια. Μετά κάνετε μεταβολή απλώς και φύγετε από το οπτικό τους πεδίο.
·         Επιλέξτε τις μικρές συσκευασίες
Αποφύγετε τις οικογενειακές. Μπορεί να φέρουν όλες την ένδειξη «οικονομική συσκευασία» αλλά οι περισσότερες είναι απλά η διπλάσια ποσότητα, σε μεγαλύτερη συσκευασία στην ίδια τιμή! Υπάρχουν πανέμορφες, μικρές συσκευασίες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ελέγχετε εύκολα την ποσότητα και να μην κάνετε υπερβολές!

Κάνετε το τεστάκι του Dieticious για τη συμπεριφορά στο super market

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...