Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ερώτηση αναγνώστριας/ Συμπληρώματα διατροφής


Ερώτηση αναγνώστριας
Καλησπέρα σας,
θα ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει τελικά με τα συμπληρώματα διατροφής; Είναι καλό και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να τα παίρνουμε;
Απάντηση
Αγαπητή αναγνώστρια, καλησπέρα κι ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ «Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων ή/και άλλων ουσιών (όπως αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, καθώς και διάφορα φυτικά εκχυλίσματα), οι οποίες πωλούνται υπό μορφή δισκίου, ταμπλέτας ή άλλης μορφής. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2002/46/EC σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, ορίζονται κανόνες ως προς τα πιθανά συστατικά τους (π.χ. πίνακες βιταμινών και μετάλλων), καθώς και ως προς την παρουσίασηπροώθησηδιαφήμιση, αλλά και τη διατροφική σήμανσή τους.» Σκοπός των συμπληρωμάτων διατροφής είναι να συμπληρώσουν τη διατροφή και όχι να την αντικαταστήσουν! Γι αυτό το λόγο και σκευάσματα τα οποία προωθούνται ως υποκατάστατα γεύματος, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν το κανονικό γεύμα και καλό θα είναι να μη δοκιμάζονται ούτε πειραματικά από το κοινό! Η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει μέσω των τροφίμων γι’ αυτό και ο ΕΟΦ πρόσφατα έχει κάνει επανεξέταση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων μικροθρεπτικών στοιχείων σε συμπληρώματα διατροφής και τρόφιμα. Πριν τα καταναλώσουμε καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε κάποιους ειδικούς υγείας!
Ποιοι τα χρειάζονται;
  • Άτομα σε παθολογικές καταστάσεις (π.χ. καρκίνος)
  • Άτομα έπειτα από εγχείριση
  • Άτομα με ελλείψεις συστατικών για τις οποίες έχει γίνει διάγνωση (π.χ. έλλειψη σιδήρου)
  • Εγκυμοσύνη, θηλασμός
  • Εγκαυματίες ή άτομα έπειτα από ατύχημα
  • Ελλειποβαρή άτομα
  • Άτομα τα οποία παίρνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή
  • Αλκοολικοί, άτομα εθισμένα σε ναρκωτικά

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα! Τα συμπληρώματα δεν είναι τόσο «άκακα» όσο πολλοί θέλουν να πιστεύουν και κάποια από αυτά μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι υπεύθυνα για κάποια προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν! Σε υγιείς ενήλικες αν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος κι αν ο γιατρός δε μας έχει συστήσει την κατανάλωσή τους θα ήταν καλό να αρκεστούμε σε μία ισορροπημένη διατροφή που στηρίζεται σε σωστή κατανάλωση όλων των ομάδων τροφίμων που μας έχει δώσει η φύση και σε άσκηση. Αν τηρούμε τους βασικούς κανόνες στη διατροφή μας δεν υπάρχει λόγος να προβαίνουμε στην κατανάλωση τεχνητών βιταμινών!
Ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω η απάντησή μου να σε κάλυψε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...