Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Pica και εγκυμοσύνη



Pica  ή αλλιώς αλλοτριοφαγία στην εγκυμοσύνη είναι μια διατροφική διαταραχή που ορίζεται ως μεγάλη επιθυμία για κατανάλωση αντικειμένων που δεν είναι φαγητά. Αν μια έγκυος εμφανίζει επιθυμία για τέτοιου είδους μη- θρεπτικά αντικείμενα για περισσότερο από ένα μήνα τότε πάσχει από pica.
Το μόνο και βασικό σύμπτωμα της pica είναι η επίμονη και μεγάλη επιθυμία για αντικείμενα που δεν είναι τρόφιμα. Συνήθως αυτή η επιθυμία επικεντρώνεται σε κάποια από τα παρακάτω αντικείμενα: σκόνη, λάσπη, απορρυπαντικό, σαπούνι, μαλλιά, πάγος, στάχτη τσιγάρου.
Τα συμπτώματα της pica εμφανίζονται το 1ο ή το 2ο τρίμηνο της κύησης. Τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται μετά την εγκυμοσύνη.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες οι οποίες να προκαλούν την pica. Έχουν διατυπωθεί κάποιες θεωρίες όσο αφορά αυτό το θέμα. Πρόκειται περισσότερο για μια ψυχιατρική διαταραχή όπως και ορίστηκε από  τον American Psychiatric Association στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV).
·         Ελλείψεις κάποιων θρεπτικών συστατικών όπως για παράδειγμα σιδήρου.
·         Πολιτισμικοί παράγοντες: Σε κάποιους πολιτισμούς η pica είναι αποδεκτή σαν ένας τρόπος ενίσχυσης της πνευματικότητας ή ως μια μορφή θεραπείας για κάποιες ασθένειες.
·         Ψυχολογικοί παράγοντες: Κάποιες ψυχιατρικές καταστάσεις ή ψυχολογικά προβλήματα  (π.χ. αυτισμός ) μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στην pica.

Επιπλοκές της pica
·         Δηλητηρίαση: Η κατανάλωση κάποιων συστατικών όπως λάσπη και χώμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δηλητηριάσεις οι οποίες να προκαλέσουν βλάβη τόσο στην έγκυο όσο και στο βρέφος της.
·         Απόφραξη εντερικού σωλήνα: Η κατανάλωση πέτρας ή μαλλιών μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του εντερικού σωλήνα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, φλεγμονή του εντέρου και λοίμωξη.
·         Μόλυνση από παράσιτα: Τα αντικείμενα που καταναλώμει η έγκυος και προέρχονται κυρίως από τη γη όπως η λάσπη, το χώμα, το γρασίδι μπορεί να περιέχουν μεγάλο αριθμό παρασίτων. Η είσοδος τους στον εντερικό σωλήνα της εγκύου μπορεί να προκαλέσει πόνο, απώλεια βάρους.
·         Τραυματισμός δοντιών:  Η κατανάλωση αντικειμένων που δεν είναι τροφές μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο ή και διάβρωση των δοντιών λόγω της σκληρότητάς τους.
Συνέπειες της pica στο έμβρυο
Η pica μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο. Η κατανάλωση των προαναφερθέντων αντικειμένων προκαλεί μη σωστή πρόσληψη ή και δυσαπορρόφηση αρκετών μετάλλων, βιταμινών και θρεπτικών συστατικών μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για μια πληθώρα επιπλοκών όπως χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρος τοκετός, αποβολή εμβρύου.

Τύποι της pica
1.      Αμυλοφαγία
2.      Κοπροφαγία
3.      Γαιοφαγία
4.      Υαλοφαγία
5.      Παγοφαγία -συνδέεται με έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος (Pica in pregnancy: new ideas about an old condition, Young SL, 2010)
6.      Κανιβαλισμός - σπάνια στο Lesch-Nyhan σύνδρομο
7.      Τριχοφαγία
8.      Ουροφαγία
9.      Ξυλοφαγία

Επιδημιολογία
Λίγες έρευνες έχουν ασχοληθεί με τον επιπολασμό της pica. Όσο αφορά στις έγκυες Αφροαμερικάνες ο επιπολασμός της είναι στο 8.1% (Pica in an urban environment, Edwards, C.H., Johnson, A.A., Knight, E.M., Oyemade, U.J., Cole, O.J., Westney, O.E., et al. ,1994) ενώ στη Σαουδική Αραβία στο 8.8 % ("Food habits during pregnancy among Saudi women", al-Kanhal, M.A., & Bani, I.A. 1995), 74% στη Κένυα  (Pica practices of pregnant women in Nairobi, Kenya, Ngozi PO et al., 2008), Λατινική Αμερική 23%-44% (Pica during pregnancy: a frequently underestimated problem, Lopez LB et al., 2004)

Ανίχνευση- θεραπεία
Δεν έχουν βρεθεί κάποια εργαλεία ανίχνευσης της pica. Η πιο αποτελεσματική τεχνική για την ανίχνευσή της είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του ασθενούς και του ιατρού ή διαιτολόγου και η ευθύς ερώτηση για κατανάλωση κάποιου αντικειμένου χωρίς να τονιστεί εξ αρχής πως μια τέτοια πρακτική είναι λαθεμένη ή βλαβερή για τον ασθενή. Ίσως κάποιες γαστρεντερικά προβλήματα να είναι ένδειξη της pica.( Pica: Sorting It Out, Joyceen S. Boyle, Marlene C. Mackey). Σε κάποια ερωτηματολόγια για κύηση αναφέρονται ερωτήσεις για την ανίχνευση της pica όπως
Do you have any cravings for things such us
Cornstrarch
Plaster
Dirt or clay
Ice
Other 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...