Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι εβδομάδα νηστείας για τους περισσότερους Έλληνες. Είθισται, η νηστεία να ταυτίζεται με τη δίαιτα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, υπάρχει μία τεράστια ποικιλία νηστίσιμων φαγητών, σνακ, γλυκών που μόνο να στερηθούμε δε μας αφήνει. Η νηστεία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η κατάλληλη αφορμή για να έρθουμε κοντά στο Μεσογειακό πρότυπο Διατροφής, αν γίνει με το σωστό τρόπο.
Πόσο εύκολα όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Ας δούμε κάποιες απλές συμβουλές εύκολα εφαρμόσιμες:
- Αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά, με προϊόντα σόγιας, ώστε να μη λείπει η πρωτεΐνη από κανένα σας γεύμα.
- Εφόσον θα λείπουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας, προσπαθήστε να αναπληρώσετε το «χαμένο» ασβέστιο. Φυτικές πηγές ασβεστίου, υπάρχουν σε προϊόντα σόγιας εμπλουτισμένα με ασβέστιο, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο γάλα αμυγδάλου και στα αμύγδαλα. Προσοχή στα τελευταία, 1-2 κουταλιές της σούπας ανάλατα- άψητα αμύγδαλα είναι αρκετά!
- Καταναλώστε θαλασσινά 2- 3 φορές την εβδομάδα, καθώς είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεΐνης, φωσφόρου αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
- Καταναλώστε άφθονη σαλάτα. Αν τα πιάτα της Σαρακοστής σας φαίνονται άνοστα και «φτωχά», τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα συνοδεύσετε με μια σαλάτα. Η σαλάτα θα σας προσφέρει αίσθημα κορεσμού, αλλά και μια μεγάλη ποσότητα βιταμινών και φυτικών ινών.
- Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο ως κύριο έλαιο στη διατροφή σας, αλλά πάντα με μέτρο.
- Καταναλώστε όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα. Υγιεινό και νηστίσιμο πιάτο, με πολλές φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες.
- Συνδυάστε τα όσπρια με ρύζι, π.χ. τις φακές ή τα ρεβίθια. Με αυτό τον τρόπο, το πιάτο σας θα αποτελείται από πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι που δύσκολα πετυχαίνουμε σε νηστίσιμο πιάτο.
- Προσέξτε τις διάφορες νηστίσιμες σάλτσες, όπως η ταραμοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα κ.α.. Βάλτε μία μικρή ποσότητα στην άκρη του πιάτου σας (1-2 κουτ. της σούπας), καθώς μπορεί να είναι εύγευστες και κατ’ επέκταση εύκολες για υπερκατανάλωση, αλλά δεν παύουν να είναι πλούσιες θερμιδικά .
- Αποφύγετε τα τηγανιτά! Προτιμήστε τα ψητά και τα βραστά. Προσθέστε χυμούς φρούτων για να τα νοστιμίσετε!
- Ιδιαίτερη προσοχή στο λίπος! Τόσο στο ελαιόλαδο, όσο στο ταχίνι και στις ελιές. Μπορεί να είναι πηγή καλών λιπαρών οξέων, όμως πάντα, να βάζετε συγκεκριμένη μερίδα στο πιάτο σας (1-2 κουτ. της σούπας) για να μην υπερβάλλετε.
- Δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε σύσταση για τα νηστίσιμα γλυκά! Οι σοκολάτες,τα μαντολάτα, οι χαλβάδες, τα παστέλια αλλά και όλα τα νηστίσιμα γλυκά, έχουν υψηλές ποσότητες λίπους και θερμίδων, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην αποτελούν καθημερινό κομμάτι της διατροφής σας.
- Πάντα να είστε προσεκτικοί με το μέγεθος των μερίδων σας!. Να κάνετε μικρά (το τονίζουμε!) και συχνά γεύματα για να μην αισθάνεστε ποτέ πεινασμένοι!
Ας περάσουμε στη Μ. Παρασκευή που ναι μεν είναι μέρα της Μ. Εβδομάδας, αλλά τη διέπει μια ιδιαιτερότητα. Έπειτα από την περιφορά του Επιταφίου, όπως θα έχετε παρατηρήσει, τα τσιπουράδικα και οι ταβέρνες των πόλεων είναι γεμάτα με κόσμο. Δε θα σας πούμε φυσικά να μην πάτε, αλλά όπως πάντα, να ελέγχετε την ποσότητα που καταναλώνετε. Βάζετε εξ αρχής στο πιάτο σας την ποσότητα που θέλετε να καταναλώσετε, γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτα και μην ξεπεράσετε τα 2 ποτηράκια ποτό (όταν λέμε ποτό εννοούμε κρασάκι). Άλλωστε ακολουθεί Μ. Σάββατο.
Η νηστεία όταν γίνεται με το σωστό τρόπο πέρα από τη θρησκευτική σκοπιά, μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία μας μέσω της διατροφής. Ο αποκλεισμός των ζωικών προϊόντων θα βοηθήσει στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων σε ημερήσια βάση. Η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών θα οδηγήσει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Με άλλα λόγια, η νηστεία λόγω της λιτότητας που τη χαρακτηρίζει, θα μπορούσε, αλλά και θα έπρεπε να οδηγήσει, τόσο σε απώλεια του σωματικού βάρους, όσο και σε βελτίωση των βιοχημικών δεικτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου