Οι βιταμίνες είναι μια ομάδα μορίων που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες στη διατροφή και είναι απαραίτητες για τη πραγματοποίηση σημαντικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας. Δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών ή οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία! Διακρίνονται στις λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και στις υδατοδιαλυτές που είναι όλες οι υπόλοιπες.
Βιταμίνες- Βιταμίνη Α

Οι κύριες λειτουργίες της βιταμίνης Α είναι η όραση,
η διαφοροποίηση των κυττάρων, η διατήρηση του δέρματος και των βλεννογόνων, η
ανάπτυξη και τέλος η ενίχυση του
ανοσοποιητικου, του ουροποιητικού και του γεννητικού συστήματος. Τα καροτενοειδή και το β- καροτένιο αντιδρούν με
ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται κατά την υπεροξείδωση των λιπιδίων.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Άνδρες: 1000 μg RE
Γυναίκες: 800 μg RE
Θηλάζουσες: 1500 μg RE
RE=
Iσοδύναμα
ρετινόλης (1 μg
ρετινολης ή 6 μg
β-
καροτενίου)
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε
ξηροφθαλμία και κατ’ επέκταση σε τύφλωση, σε ανορεξία, σε επιβράδυνση της
ανάπτυξης. Ακόμη, άτομα που έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Α είναι επιρρεπή σε
λοιμώξεις.
Τοξικότητα της βιταμίνης Α προκαλεί ανορεξια, ξηρό,
απολεπιστικό δέρμα, αλωπεκια, αταξια, οστικό και μυϊκό πόνο, επιπεφυκίτιδα κ.α.
Το ανώτατο όριο ασφαλούς ημερήσιας πρόσληψης είναι 3000 μg RE, ενω η ημερήσια λήψη άνω των 4500 μg RE έχει τοξικές επιδράσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου