Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Παραδοσιακή συνταγή για Mελομακάρονα



Υλικά

Για τη Ζύμη
3 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ
1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλιά του γλυκού αμμωνία
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
1.5 κιλό αλεύρι

Για το Σιρόπι
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
½ λεμόνι
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

Για το Τέλος
1- 1.5 φλιτζάνι το τσαγιού καρύδια

Εκτέλεση
Αφού έχουμε διαλύσει τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, αναμιγνύουμε στο mixer ή με το χέρι μας, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μείγμα χυμός πορτοκαλιού- μαγειρική σόδα, το κονιάκ, την αμμωνία, την κανέλα, το γαρύφαλλο. Στη συνέχεια, αδειάζουμε τα υλικά από το mixer σε μια λεκάνη, όπου ρίχνουμε  τόσο  αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στο χέρι.  Παίρνουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε σχήμα καρυδιού. Ψήνουμε τα μελομακάρονά μας στους 160 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα ή σε κανονικό φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για το σιρόπι, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και αφού αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να «δέσει» για 5 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε σταδιακά τα μελομακάρονα μέσα. Τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
Στο τέλος ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια.
Tip: ΄Οσο πιο μαλακή η ζύμη, τόσο περισσότερο σιρόπι απορροφά!

Μελομακάρονα, παραδοσιακή συνταγή, με αγνά υλικά. Το κάθε κομμάτι έχει περίπου 100- 150 θερμίδες (ανάλογα με το μέγεθός του). Χαμηλό σε trans και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, πλούσιο σε μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ξηροί καρποί), είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή από άλλα γλυκά, όπως πάστες, σοκολάτες κλπ. Επίσης, ετοιμάζοντάς το μόνοι σας, γνωρίζετε την ποιότητα των υλικών και της προετοιμασίας του. Μην ξεχνάτε όμως, πως όπως με όλα έτσι και με τα μελομακάρονα η ποσότητα μετράει. Περιορίστε τα σε 1 – 2 την ημέρα σαν δεκατιανό ή απογευματινό.
Ευχαριστώ πολύ τη γιαγιά μου Θεοδώρα για την παραδοσιακή αυτή συνταγή που έφερε από την Κρήτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...