Καθημερινά διαβάζετε στα περιοδικά για δίαιτες γρήγορης απώλειας, για χημικές δίαιτες, για δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος, με περίεργους συνδυασμούς τροφίμων κ.ο.κ.. Πέρα από τα διατροφικά προγράμματα, άλλα τόσα προϊόντα όπως μαγικοί καφέδες, τσάγια, κρέμες, χάπια σας υπόσχονται μια διαφορετική αντιμετώπιση στην απώλεια βάρους. Είναι απόλυτα λογικό να μπερδεύεστε, να μην ξέρετε τι τελικά είναι αποτελεσματικό και σωστό για την υγεία σας και να μπαίνετε στη διαδικασία δοκιμασίας όλων αυτών των πρακτικών χωρίς όμως να βλέπετε ένα μόνιμο αποτέλεσμα.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει θαυματουργή δίαιτα, υπό την έννοια με την οποία παρουσιάζεται παντού γύρω σας, δηλαδή, δίαιτα που να πετυχαίνει απώλεια πολλών κιλών σε 1 μήνα.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει θαυματουργή δίαιτα, υπό την έννοια με την οποία παρουσιάζεται παντού γύρω σας, δηλαδή, δίαιτα που να πετυχαίνει απώλεια πολλών κιλών σε 1 μήνα.
Ποια είναι όμως τα λάθη αυτών των διαιτών και τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε;
Λάθος πρώτο: Σε μικρό χρονικό διάστημα γρήγορη και απότομη απώλεια βάρους.
Έρευνες έχουν δείξει πως τη γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους ακολουθεί η γρήγορη επαναπρόσληψη του, η οποία μάλιστα έχει φανεί πως αφορά περισσότερα κιλά από αυτά που χάσατε. Επίσης, οι γρήγορες δίαιτες αν έχετε προσέξει είναι στην πλειοψηφία τους μικρού χρονικού διαστήματος. Κι αυτό γιατί; Μα γιατί η απώλεια βάρους αυτών των διαιτών στηρίζεται στις πρώτες 8- 10μέρες. Τότε ακριβώς που ο οργανισμός μας δεν έχει προλάβει ακόμα να χάσει λίπος, που είναι ο στόχος και η ουσία ενός σωστού διατροφικού προγράμματος, αλλά γλυκογόνο, που είναι η εύκολα διαθέσιμη πηγή ενέργειας και νερό.
Λάθος δεύτερο: Οι δίαιτες αυτές δε στηρίζονται σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.
Οι εύκολες πρακτικές αδυνατίσματος στηρίζουν τις απώλειες βάρους σε περίεργους συνδυασμούς τροφίμων, σε κατανάλωση περίεργων υγρών, σε κατανάλωση ενός είδους τροφής κάθε φορά κλπ. Πείθουν τον πελάτη να ακολουθήσει αυτό τον τρόπο διατροφής για λίγο καιρό, μέχρι να πετύχει το στόχο του και δεν αναφέρουν τίποτα για την «μετά δίαιτας» εποχή, κάτι που οι διαιτολόγοι ονομάζουν «συντήρηση». Έχει φανεί από μελέτες, πως η απώλεια του σωματικού βάρους δεν είναι το δύσκολο μέρος της δίαιτας, αλλά το δύσκολο μέρος είναι η συντήρηση αυτής της απώλειας. Είναι προφανές ότι μία διατροφή μονόπλευρη, χωρίς ποικιλία που αποκλείει συγκεκριμένα τρόφιμα δεν μπορεί να γίνει τρόπος ζωής. Αυτές οι δίαιτες με λίγα λόγια βάζουν τον ασθενή σε μία λογική πως η δίαιτα είναι κάτι ανάλογο με τη φαρμακευτική αγωγή. Την ακολουθείς μέχρι να «γίνεις καλά» κι έπειτα γυρνάς στην «προ δίαιτας» καθημερινότητά σου.
Λάθος τρίτο: Τέτοιες δίαιτες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ως ασφαλή απώλεια κιλών το 0.5- 1 Kg ανά εβδομάδα. Άρα οι δίαιτες αυτές εξ ορισμού τους, δηλαδή υποσχόμενες απώλειες 3 ή και παραπάνω κιλών την εβδομάδα, έρχονται σε αντίθεση με την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κι επομένως είναι σα να «διαφημίζουν» τους κινδύνους που κρύβουν για την υγεία σας. Μία τέτοιου είδους δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει διαφόρων ειδών προβλήματα, όπως διαταραχές νεφρικής λειτουργίας, αφυδάτωση, απώλεια μυϊκού ιστού, ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων και τα συνοδά μ’ αυτές τις ελλείψεις προβλήματα (π.χ. αναιμία, οστεοπόρωση κλπ.), δυσκοιλιότητα, εύκολη κόπωση, ζαλάδες κ.α..
Λάθος τέταρτο: Κοινές δίαιτες για όλους.
Οι δίαιτες τέτοιου τύπου δε διαχωρίζουν, συνήθως, τα διατροφικά προγράμματα ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το ύψος, την πιθανή ύπαρξη κάποιου νοσήματος κ.ο.κ.. Προωθούν διατροφικά προγράμματα κοινά για όλους. Όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, είναι αδύνατο μία γυναίκα 70 κιλών με ύψος 1.70 μέτρων να ακολουθεί το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα με έναν άντρα 80 κιλών και με ύψος 1.60 μέτρων για παράδειγμα. Ένας διαβητικός δεν μπορεί να ακολουθεί το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα με ένα υγιή. Ένας αθλητής δεν μπορεί να ακολουθεί το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα με κάποιον που κάνει καθιστική ζωή. Ο καθένας έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες, διαφορετικούς στόχους για την απώλεια σωματικού βάρους και η ύπαρξη ενός και μόνο διατροφικού προγράμματος είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία παραδοχή για κοινές ενεργειακές ανάγκες όλων των ατόμων.
Λάθος πέμπτο: Κατάταξη τροφίμων σε απαγορευμένα και μη απαγορευμένα
Κλασική τακτική τέτοιων διατροφικών προγραμμάτων, είναι να κατηγοριοποιούν τα τρόφιμα σε απαγορευμένα, είτε γιατί έχουν πολλούς υδατάνθρακες, είτε γιατί έχουν πολλά λίπη, είτε για διάφορους άλλους ανυπόστατους λόγους. Φυσικά, δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα ή τρόφιμα που παχαίνουν. Δεν παχαίνει το τρόφιμο αυτό καθ’ αυτό αλλά η ποσότητα στην οποία θα καταναλωθεί. Προωθώντας ένα τέτοιο σκεπτικό, δημιουργούνται προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται τα τρόφιμα και στην ταύτιση της δίαιτας με τη στέρηση. Καμία ισορροπημένη διατροφή δε βάζει συγκεκριμένα τρόφιμα σε μαύρη λίστα!
Και τι γίνεται με όλα αυτά τα χάπια και τις κρέμες αδυνατίσματος;
Τα χάπια και οι κρέμες αδυνατίσματος μπορεί να υπάρχουν στην αγορά, μπορεί να είναι ασφαλή για χρησιμοποίηση, όμως για κανένα από αυτά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τους για την απώλεια σωματικού βάρους. Μπορεί ο ΕΟΦ να έχει εγκρίνει πολλά από αυτά, όμως αυτή η έγκριση αφορά την ασφάλεια στη χρησιμοποίησή τους και όχι την αποτελεσματικότητά τους. Μόνο ελάχιστα χάπια έχουν επιβεβαιωθεί για την αποτελεσματικότητά τους (π.χ. ορλιστάτη), αλλά αυτά συστήνονται από γιατρούς και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά μέρος μιας αγοράς, η οποία εκμεταλλεύεται το «τι πουλάει».
Τι πρέπει να κάνω;
Να μην ψάχνετε την πιο εύκολη λύση! Μπορεί να φαίνεται πολλά υποσχόμενη με λίγη προσπάθεια από εσάς, αλλά να είστε σίγουροι πως δεν είναι έτσι. Μπορεί να σας κάνει χαρούμενους για λίγο, αλλά μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα θα επιστρέψετε στα κιλά του παρελθόντος. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό διαιτολόγο- διατροφολόγο, ο οποίος θα συντάξει διαιτολόγιο σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες, τα δικά σας θέλω, θα σας συμβουλεύει, θα σας εκπαιδεύει πάνω σε διατροφικά θέματα και θα σας οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια κιλών, η οποία θα συνοδεύεται όμως και με αλλαγή του τρόπου σκέψης σας απέναντι στη διατροφή. Μην ξεχνάτε και τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας σε μία προσπάθεια απώλειας ή και διατήρησης του σωματικού βάρους. Σωστή διατροφή λοιπόν και φυσική δραστηριότητα μπορούν και πρέπει να είναι οι σύμμαχοί σας στη ρύθμιση του σωματικού σας βάρους
Για περισσότερα άρθρα σχετικά με τη διατροφή και την υγεία επισκεφθείτε το GeneNutrition
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου