Ερώτηση αναγνώστριας
Ti gnwmi exete gia to futo stevia kai kata poso
mporei na antikatasthsei th zaxarh?
Απάντηση
Καλησπέρα σας!

Ο Αμερικανικός Οργανισμός
Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)
έχει κάνει έγκριση της στέβια, το 2008. Έπειτα από δύο χρόνια, το 2010, η
Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), θεώρησε τους γλυκοζίτες στεβιόλης
ασφαλείς προς κατανάλωση. Στις 12 Νοεμβρίου του 2011 στο “Official Journal of the European Commission” στο “Commission Regulation (EU) No 1131/2011 of
11 November 2011” έγινε αποδοχή για την ασφαλή χρήση των γλυκοζιτών
της στεβιόλης του φυτού στέβια και στην
Ευρώπη (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Μέχρι τώρα, υπάρχουν δεδομένα για επαρκή ημερήσια
πρόσληψη (ΑDI) ισοδυνάμων
στεβιόλης τα οποία υπολογίζονται σε 4 mg/ kg σωματικού βάρους τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.
Από έρευνες έχουν καταφανεί κι
άλλες πιθανές ευεργετικές δράσεις του φυτού στέβια, είτε ως αντιυπερτασικό,
είτε ως αντιμικροβιακό κ.α.. Μέχρις ότου όμως να επιβεβαιωθούν πιθανές τέτοιες
ιδιότητές της, θα πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα έρευνες. Άρα μέχρι σήμερα για
το μόνο που μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το φυτό στέβια είναι η ασφαλής
χρήση του ως γλυκαντική ουσία.
Στο κλίμα της Ελλάδας, έχει φανεί
πως η καλλιέργεια της στέβια μπορεί να είναι οικονομικά κερδοφόρα και κατά
περιοχές έχουν ξεκινήσει τέτοιες δραστηριότητες.
Καταλήγοντας λοιπόν, η στέβια
μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως φυσικό γλυκαντικό και τα μέχρι τώρα
ευρήματα είναι πολύ αισιόδοξα. Τόσο συγκριτικά με τη ζάχαρη όσο και με άλλα τεχνητά γλυκαντικά υπερισχύει.
Ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω η απάντησή μου να σας κάλυψε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου