Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Eρώτηση αναγνώστριας/ Στέβια


Ερώτηση αναγνώστριας
Ti gnwmi exete gia to futo stevia kai kata poso mporei na antikatasthsei th zaxarh?

Απάντηση
Καλησπέρα σας!
Είναι γεγονός πως τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τη στέβια ως άλλη μια γλυκαντική ουσία. Η γλυκύτητα αυτού του φυτού οφείλεται βασικά σε δύο συστατικά του, στη στεβιοσίδη και στη ρεμπαουδιοσίδη. Είναι έως και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και άρα μικρή ποσότητά της, μπορεί να πετύχει την επιθυμητή γλυκύτητα. Έχει σχεδόν μηδενικό θερμιδικό περιεχόμενο και δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα, τοξικότητα από την χρήση της. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της, είναι η σταθερότητά της έως τους 200 βαθμούς κελσίου, πράγμα που σημαίνει πως δε διασπάται και δεν καραμελοποιείται και άρα μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει κάνει έγκριση της στέβια, το 2008. Έπειτα από δύο χρόνια, το 2010, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), θεώρησε τους γλυκοζίτες στεβιόλης ασφαλείς προς κατανάλωση. Στις 12 Νοεμβρίου του 2011 στο “Official Journal of the European Commission” στο “Commission Regulation (EU) No 1131/2011 of 11 November 2011”  έγινε αποδοχή για την ασφαλή χρήση των γλυκοζιτών της στεβιόλης του φυτού στέβια  και στην Ευρώπη (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Μέχρι τώρα, υπάρχουν δεδομένα για επαρκή ημερήσια πρόσληψη (ΑDI) ισοδυνάμων στεβιόλης τα οποία υπολογίζονται σε 4 mg/ kg σωματικού βάρους τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.  
Από έρευνες έχουν καταφανεί κι άλλες πιθανές ευεργετικές δράσεις του φυτού στέβια, είτε ως αντιυπερτασικό, είτε ως αντιμικροβιακό κ.α.. Μέχρις ότου όμως να επιβεβαιωθούν πιθανές τέτοιες ιδιότητές της, θα πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα έρευνες. Άρα μέχρι σήμερα για το μόνο που μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το φυτό στέβια είναι η ασφαλής χρήση του ως γλυκαντική ουσία.
Στο κλίμα της Ελλάδας, έχει φανεί πως η καλλιέργεια της στέβια μπορεί να είναι οικονομικά κερδοφόρα και κατά περιοχές έχουν ξεκινήσει τέτοιες δραστηριότητες.
Καταλήγοντας λοιπόν, η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως φυσικό γλυκαντικό και τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι πολύ αισιόδοξα. Τόσο συγκριτικά με τη ζάχαρη όσο και με άλλα τεχνητά γλυκαντικά υπερισχύει. 
Ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω η απάντησή μου να σας κάλυψε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...