Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Προσπάθησε να καταλάβεις...



Πριν πεις κάποιον χοντρό, πριν τον κοροϊδέψεις επειδή πήρε 10, 20 ή 30 κιλά κάτσε και σκέψου μια στιγμή.
Το βάρος, η πρόσληψη και η απώλεια είναι διαδικασίες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ψυχολογία, τη διάθεση, τους στόχους, τα θέλω μας. Δεν είναι απλές, μηχανικές διεργασίες και «απλά μια απόφαση». Αν ήταν κάτι τόσο εύκολο ούτε θα «αναλωνόμασταν» στο να μιλάμε στους ανθρώπους μέρα και νύχτα για διατροφή, ούτε θα υπήρχε το επάγγελμα το διαιτολόγου, ούτε θα υπήρχαν οι διατροφικές διαταραχές και μαζί μ’ αυτές θα γλυτώναμε πολλούς θανάτους.
 Όταν η εμφάνιση του ιδανικού ατόμου έχει ταιριαστεί και ταυτιστεί με το «skinny» και το αδύνατο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει το νέο και τη νέα που κατέφυγε στα χάπια αδυνατίσματος ή σε ακραίες μεθόδους για  να χάσει τα κιλά και να προλάβει άλλη μια φορά τον χαρακτηρισμό «χοντρός».
Όταν 24 ώρες το 24ωρο τα social media, η τηλεόραση, οι φίλοι, η οικογένεια θα συγκριθούν και θα σε συγκρίνουν μ’ αυτό που έχει καθιερωθεί κοινωνικά ως αποδεκτό και φυσιολογικό, τότε πιστεύεις πως είσαι ό,τι δεν πρέπει και ότι πρέπει να γίνεις ότι σου λένε.
Όταν τα μικρά παιδάκια λόγω περιβάλλοντος μαθαίνουν να κοροϊδεύουν τους φίλους και τους συμμαθητές τους για το βάρος τους, τότε καταλαβαίνεις ότι αυτός ο ρατσισμός έχει γερά θεμέλια σε τούτους τους δυτικούς κόσμους.
Όταν άνθρωποι οι οποίοι πιθανώς δεν έχουν υποβάλλει ποτέ τους εαυτούς τους σε διαδικασία απώλειας βάρους ή δεν έχουν υπάρξει ποτέ παχύσαρκοι ή απλά υπέρβαροι μιλούν και κρίνουν άτομα τα οποία «παλεύουν» καθημερινά με τον εαυτό τους και με το σώμα τους, τότε καταλαβαίνεις πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν λόγους να απομονώνονται και να νοιώθουν ανήμποροι.
Όχι, δεν είναι πάντα «στο χέρι» αυτών των ανθρώπων να αδυνατίσουν ή να πάρουν βάρος. Δεν μπορεί να μπαινοβγαίνουν σε διαιτολόγους, ψυχολόγους και ψυχιάτρους και να είναι απλά «στο χέρι τους». Δεν είναι όλα μαύρα και άσπρα. Δε θέλω να δώσω άλλοθι σε κανένα αλλά αν πρέπει να δώσω θα δώσω σ’ αυτόν που το χρειάζεται και κρίνεται για κάτι το οποίο θεωρείται από τους πολλούς ως υπερβολή. Το μόνο που μπορείς να πετύχεις χαρακτηρίζοντας κάποιον για το βάρος του, πείθοντας έτσι τον εαυτό σου ότι έκανες καλό στο «φίλο» σου, είναι να του ανοίξεις παραπάνω την πληγή. Κι αν αναρωτιέστε γιατί δε σας μιλάνε αυτά τα άτομα είναι γιατί δεν είναι ούτε αυτό «στο χέρι τους» …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...