Οι βιταμίνες είναι μια ομάδα
μορίων που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες στη διατροφή και είναι
απαραίτητες για τη πραγματοποίηση σημαντικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας.
Δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη
βιταμινών ή οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην
υγεία! Διακρίνονται στις λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και στις υδατοδιαλυτές που είναι όλες
οι υπόλοιπες.
Βιταμίνες- Φυλλικό οξύ

Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της μεθειονίνης, των
πουρινών και των πυριμιδινών που σημαίνει με απλά λόγια πως είναι απαραίτητο
για τη σύνθεση DNA και
το μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Το φυλλικό είναι απαραίτητο για τη μετατροπή της
ομοκυστεϊνης σε μεθειονίνη και αποτρέπει την υπερομοκυστεϊναιμία, η οποία
μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρδιαγγεακών νοσημάτων Συμπληρώματα φυλλικού,
Β12 και Β6 έχει φανεί πως μειώνουν την
ομοκυστεϊνη στο αίμα. Το φυλλικό οξύ μαζί με τη βιταμίνη Β12 λειτουργούν
συνεργιστικά.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Άνδρες και γυναίκες: 400 μg/ ημέρα
Γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης:
600 μg/ ημέρα
Γυναίκες σε περίοδο θηλασμού: 500
μg/ ημέρα
Ανώτατο επίπεδο ανεκτής
πρόσληψης: 1000 μg/
ημέρα

Τοξικότητα από το φυλλικό οξύ παρατηρείται σπάνια. Σε
προσλήψεις πάνω από 15 mg/ημέρα
παρατηρούνται προβλήματα όπως αϋπνία, αδιαθεσία, ευερεθιστότητα, μειωμένα
επίπεδα ψευδαργύρου, γαστρεντερική δυσφορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου