Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Bιταμίνες- Βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη



Οι βιταμίνες είναι μια ομάδα μορίων που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες στη διατροφή και είναι απαραίτητες για τη πραγματοποίηση σημαντικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας. Δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών ή οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία! Διακρίνονται στις λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και στις υδατοδιαλυτές που είναι όλες οι υπόλοιπες.

Bιταμίνες- Βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη

Άλλη μια υδιατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β είναι η Β6 ή αλλιώς πυριδοξίνη. Πηγές της πυριδοξίνης είναι το ψάρι, το κρέας, τα πουλερικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Κύριά λειτουργία της πυριδοξίνης είναι η σύνθεση και η αποικοδόμηση των αμινοξέων. Δηλαδή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Άνδρες και γυναίκες: 1.3-1.7 mg/ημέρα
Γυναίκες στην περίοδο εγκυμοσύνης: 1.9 mg/ημέρα
Γυναίκες στην περίοδο θηλασμού: 2 mg/ημέρα

Η ανεπάρκεια της Β6 προκαλεί νευρολογικές διαταραχές, υπνηλία, μυϊκή αδυναμία, δερματίτιδα, γλωσσίτιδα, στοματίτιδα, αναιμία. Η έλλειψη της πυριδοξίνης επηρεάζει το μεταβολισμό του ασβεστίου και του μαγνησίου, μειώνει τη σύνθεση της νιασίνης. Επίσης, η έλλειψή της μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς αναστέλλει τον μεταβολισμό της ομοκυστεϊνης και άρα δημιουργεί υπερομοκυστεϊναιμία. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψη πυριδοξίνης βρίσκονται οι ηλικιωμένοι, άτομα που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, άτομα τα οποία λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (ισονιαζίδη, πενικιλλαμίνη, κοτρικοστεροειδή, αντισπασμωδικά).
 
Το ανώτατο επίπεδο ανεκτής πρόσληψης της πυριδοξίνης είναι 100 mg/ ημέρα. Η πυριδοξίνη σε φαρμακολογικές δόσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για τη θεραπεία ή την πρόληψη πολλών νοσημάτων όπως η υπερομοκυστεϊναιμία, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, το προεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο της κατάθλιψης, της μυϊκής κόπωσης, της παραισθησίας και του αυτισμού.

Η τοξικότητα από την πυριδοξίνη προκαλεί αστάθεια στο βήμα, μειωμένα αντανακλαστικά των τενόντων και παραισθησία.


Όλες οι συστάσεις αναφέρονται σε υγιείς ενήλικες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...