Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Εντεροαιμορραγικό Escherichia coli: άλλο ένα βακτήριο στα τρόφιμά μας

Συνεχίζοντας με τα πιο κοινά βακτήρια που βρίσκουμε στα τρόφιμά μας, ας πούμε λίγα λόγια για την Escherichia coli.

Εντεροαιμορραγικό  Escherichia coli (EHEC)
Τα περισσότερα βακτήρια Ecoli είναι αβλαβή, άλλα μερικά παράγουν μια τοξίνη (Shiga τοξίνη) που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων η αιματηρή διάρροια, προβλήματα πήξης του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Δεν μπορούν όλα τα Ecoli που παράγουν την τοξίνη Shiga να προκαλέσουν προβλήματα, αλλά μπορεί το εντεροαιμορραγικό Ecoli (EHEC), στο οποίο περιλαμβάνεται ο ορότυπος O157:H7. Το E.coli O157:H7 είναι σήμερα το κυρίαρχο στέλεχος που ευθύνεται για το 75% των λοιμώξεων από EHEC παγκοσμίως.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μόλυνσης από E.coli;
Τα κρούσματα μόλυνσης, εντοπίζονται σε διάφορα είδη τροφίμων όπως στον ακατέργαστο ή μη μαγειρεμένο βόειο κιμά και στα προϊόντα βόειου κρέατος, στο απαστερίωτο γάλα, στο μαρούλι, στο σπανάκι, στα λάχανα, στα όξινα τρόφιμα (< pH 4.6) όπως το γιαούρτι, την μαγιονέζα, τον απαστερίωτο χυμό φρούτων. Επίσης, είναι καλά τεκμηριωμένη η μετάδοση της λοίμωξης από άτομο σε άτομο.

Τι μπορεί να προκαλέσει η μόλυνση από  E.coli;
Κάποια άτομα προσβάλλονται από την λιγότερο σοβαρή μορφή της λοίμωξης, κατά την οποία ο ασθενής μπορεί να μην εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα ή μπορεί να εμφανίσει διάρροια που αρχικά είναι υδαρής και στην συνέχεια εξελίσσεται σε αιματηρή. Η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε απειλητική για την ζωή, καταλήγοντας σε νεφρική ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα, με τα παιδιά και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.


Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από μόλυνση από την E.coli;
Συστήνεται καλό μαγείρεμα του κιμά, καλό πλύσιμο των λαχανικών και των φρούτων σε τρεχούμενο καθαρό νερό και η αποφυγή κατανάλωσης απαστερίωτου γάλακτος ή κατανάλωσης τυριών που παράγονται απ’ αυτό.

Γράφει για το Dieticious
Σαμαρά Αντωνία
Τεχνολόγος Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επίσης μπορεί να σας ενδιαφέρει: Πόσα ξέρουμε για την υγιεινή των τροφίμων μας;

Salmonella: Βρίσκεται παντού! Τί γνωρίζουμε όμως γι αυτό το βακτήριο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...