Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Βιταμίνες- Βιταμίνη Κ


Οι βιταμίνες είναι μια ομάδα μορίων που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες στη διατροφή και είναι απαραίτητες για τη πραγματοποίηση σημαντικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας. Δεν παρέχουν ενέργεια, δηλαδή δεν έχουν θερμίδες. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών ή οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία! Διακρίνονται στις λιποδιαλυτές (ADE, Κ) και στις υδατοδιαλυτές που είναι όλες οι υπόλοιπες.


Βιταμίνες- Βιταμίνη Κ

Η τέταρτη και τελευταία λιποδιαλυτή βιταμίνη είναι η βιταμίνη Κ. Όπως η βιταμίνη Ε έτσι και η βιταμίνη Κ απαντάται σε διάφορες μορφές, τα βιταμερή ή αλλιώς vitamers, τις φυλλοκινόνες (πράσινα φυλλώδη λαχανικά), τις μενακινόνες (σύνθεση από εντερικά βακτήρια) και τη μεναδιόνη (παράγεται τεχνητά στο εργαστήριο). Πηγές της βιταμίνης Κ είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το μαρούλι, τα έλαια και οι μαργαρίνες.

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σύνθεση παραγόντων πήξεως του αίματος.  Επίσης, πρωτεΐνες των οστών είναι εξαρτώμενες από τη βιταμίνη Κ.
Θεωρείται πως το 50% των αναγκών για βιταμίνη Κ καλύπτεται από τα εντερικά βακτήρια (μενακινόνες), ωστόσο υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία.
Οι βιταμίνες Α και Ε, ανταγωνίζονται τη βιταμίνη Κ στην απορρόφηση ή στην αναγέννησή της.

Επαρκής ημερήσια πρόσληψη
Για τη βιταμίνη Κ υπάρχουν συστάσεις για επαρκή (AI) και όχι για συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA).
Άνδρες: 120 μg/ ημέρα
Γυναίκες: 90 μg/ ημέρα

Ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ συνοδεύεται από αιμορραγικά επεισόδια. Επίσης, έχει παρατηρηθεί μια σχέση ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ και οστεοπόρωσης.



Τοξικότητα της βιταμίνης Κ μπορεί να προκληθεί από τη συνθετική μορφή της, δηλαδή τη μεναδιόνη. Η υπερβολική λήψη μεναδιόνης προκαλεί  ηπατικές βλάβες.  Επίσης,  σε νεογέννητα χορηγείται μεναδιόνη και έχουν αναφερθεί συμπτώματα όπως αιμολυτική αναιμία, υπερχολερυθραιμία και σοβαρός ίκτερος.  Υψηλές προσλήψεις βιταμίνης Κ είναι πιθανόν να παρεμποδίσουν τις επιδράσεις της βαρφαρίνης και άλλων αντιπηκτικών. Ακολουθώντας μια φυσιολογική διατροφή είναι απίθανο να προκύψει αυξημένη πρόσληψη της βιταμίνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...