Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ερώτηση αναγνώστριας/ Dukan Diet

Ερώτηση αναγνώστριας/ Dukan DietΓεια σας, θα ήθελα να μάθω την άποψη σας για τη δίαιτα Ducan. 'Eχω δει να έχει αποτελέσματα σε άλλα άτομα αλλά επειδή δεν είμαι υπέρ των μη ισορροπημένων διατροφών ως προς την πρόσληψη τροφής από όλες τις διατροφικές ομάδες θα ήθελα να ακούσω την επιστημονική σας άποψη, Ευχαριστώ!

Αγαπητή αναγνώστρια

Είναι πολύ λογικό να σε προβληματίζει ένα τέτοιο διατροφικό σχήμα. Εν συντομία θα αναφέρω πως η δίαιτα Dukan αποτελείται από 4 φάσεις: οι 2 πρώτες φάσεις έχουν στόχο την απώλεια σωματικού  βάρους και οι 2 τελευταίες τη διατήρηση αυτής της απώλειας. Συνήθως η απώλεια βάρους, γίνεται με πολύ υψηλό ρυθμό και στη συνέχεια επιβραδύνεται και σταθεροποιείται.
Η συγκεκριμένη δίαιτα επικεντρώνεται στη μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων και στην αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης. Η γρήγορη απώλεια θα λέγαμε ότι είναι συνδυασμός της μείωσης της ενεργειακής πρόσληψης αλλά και της πολύ γρήγορης μείωσης των επιπέδων γλυκογόνου και  του νερού που αυτό «κουβαλάει» κατά την αποθήκευσή του στον οργανισμό μας. Αν δούμε προσεκτικά αυτή τη δίαιτα, θα παρατηρήσουμε πως αν και θεωρητικά στοχεύει στην όσο το δυνατό χαμηλότερη κατανάλωση λίπους, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή και άλλων ειδών κρέατος θα έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ή αλλιώς κακής ποιότητας λίπους) κάτι το οποίο και πρέπει να αποφεύγεται σε ένα υγιεινό διαιτητικό σχήμα. Πέραν αυτού, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον αν τελικά αυτή η δίαιτα μπορεί να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα μέτριας έντασης φυσικής δραστηριότητας, καθώς οι υδατάνθρακες είναι το βασικό και άμεσο καύσιμο του οργανισμού. Ο ίδιος ο Ντουκαν έχει παραδεχτεί πως αυτή η δίαιτα μπορεί να έχει παρενέργειες όπως ατονία, ζάλη, αδυναμία, ειδικά κατά την πρώτη της φάση, που δεν γίνεται πρόσληψη υδατανθράκων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως μια τέτοια δίαιτα είναι ισορροπημένη, καθώς δεν ακολουθεί καμιά από τις συστάσεις των διεθνών φορέων, αλλά και δεν «εκπαιδεύει» το άτομο σε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής. Αξίζει επίσης να τονιστεί, πως στην πρώτη φάση που δεν επιτρέπονται τα φρούτα και τα λαχανικά γίνεται σύσταση για λήψη συμπληρώματος διατροφής, κάτι το οποίο προδιαγράφει τη μη τήρηση των συστάσεων.
Καταλήγοντας, αυτή η δίαιτα έχει όντως γρήγορα αποτελέσματα αν τηρηθεί κατά γράμμα. Ας μην ξεχνάμε όμως πως και οποιαδήποτε δίαιτα θα είχε αποτελέσματα αν τηρούνταν κατά γράμμα. Παρ’ όλα αυτά, δε γνωρίζουμε πολλά για τη διατήρηση της απώλειας βάρους της συγκεκριμένης δίαιτας. Γενικότερα, δίαιτες που πετύχαιναν πολύ γρήγορη απώλεια βάρους κατά το πρώτο διάστημα, έχει φανεί πως σε βάθος χρόνου είχαν ίδιο αποτέλεσμα ή και χειρότερο από πιο ισορροπημένα σχήματα  στα οποία το βάρος χανόταν με πιο αργό ρυθμό μεν αλλά τα αποτελέσματα ήταν πιο μόνιμα.
Γι’ αυτό η σύστασή μου είναι μακριά από οτιδήποτε μοιάζει περίεργο. Αναγνωρίστε τις ισορροπημένες δίαιτες και ακολουθήστε αυτές.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση κι ελπίζω η απάντησή μου να σε κάλυψε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...