Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Καλοκαίρι και αλκοόλ… Τι να πίνω στις εξόδους μου;


Καλοκαιρινά ποτά… Τι να πίνω όταν βγαίνω;Καλοκαίρι και τα αλκοολούχα και μη ποτά πρωταγωνιστούν στις βραδινές, μεσημεριανές, ακόμα και πρωινές εξόδους… Αγαπημένα δροσιστικά cocktails και μπύρες, ανακουφίζουν από τον καύσωνα και βελτιώνουν τη διάθεση. Αλλά μήπως πρέπει να προσέχουμε λίγο;

Είναι αλήθεια πως το αλκοόλ προσθέτει αρκετές θερμίδες. Μόνο 1 γραμμάριο αιθανόλης αποδίδει 7 kcal στον οργανισμό μας. Άρα αντιλαμβάνεστε πως όσο περισσότερο αλκοόλ έχει ένα ποτό, τόσο περισσότερες θερμίδες προσφέρει! Επίσης, μην ξεχνάτε πως πολλά ποτά και cocktails, έχουν διάφορα γλυκαντικά, σιρόπια, αναψυκτικά και ζάχαρη τα οποία αυξάνουν ακόμα περισσότερο το θερμιδικό περιεχόμενο. Όταν δε, το αλκοολούχο ποτό συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς ή άλλα σνακ που προσφέρουν τα διάφορα μαγαζιά, μία απλή έξοδος για ποτό μπορεί να καταλήξει να έχει τις θερμίδες ενός πλήρους γεύματος.

Δείτε λοιπόν, απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στις εξόδους σας:

  • Μην αλλάζετε το διατροφικό πρόγραμμα ολόκληρης της ημέρας, αν σκοπεύετε να βγείτε το βράδυ και να πιείτε. Καταναλώστε κανονικά όλα σας τα γεύματα!
  • Μαζί με το αλκοόλ καλό θα είναι να καταναλώνετε μικρές ποσότητες υδατανθράκων γιατί το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.
  • Αν σκοπεύετε να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, τότε βάζετε μεγαλύτερη ποσότητα πάγου στο ποτό σας θα το κάνει πιο ελαφρύ και με λιγότερες θερμίδες.
  • Καταναλώστε ποτά με μικρή περιεκτικότητα αλκοόλ (π.χ. μπύρα ή κρασί) ή ποτά σκέτα τα οποία δε σερβίρονται με αναψυκτικά.
  • Καταναλώνετε με αργό ρυθμό το ποτό σας.
  • Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα σνακ που σας σερβίρουν, όπως τα πατατάκια ή τους ξηρούς καρπούς, απομακρύνετέ τα από κοντά σας ή πείτε στο σερβιτόρο να μη σας τα σερβίρει. Προτιμάτε λαχανικά, όπως καρότα ή αγγουράκια ή μία χούφτα ξηρούς καρπούς. Αν έχετε την επιλογή μεταξύ φρούτων ή αλμυρού σνακ προτιμήστε φυσικά τα φρούτα. 
  • Η συστηματική υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει κανένα όφελος! Αντίθετα μπορεί να προκαλέσει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας! Οπότε στις εξόδους σας, εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε μη αλκοολούχες επιλογές, όπως ανθρακούχο νερό ή χυμούς. Η ευφορία της αιθανόλης δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσετε καλά. Αφήστε τη διασκέδασή σας στην καλή παρέα και στη μουσική.

Ενδεικτικά παρακάτω εμφανίζονται κατά προσέγγιση οι θερμίδες κάποιων κοινώς καταναλισκόμενων αλκοολούχων ποτών στις μερίδες που σερβίρονται συνήθως:

Ποτό
Θερμίδες (Kcal)
Μπύρα
142
Κρασί λευκό
80
Κρασί κόκκινο
85
Σαγκριά
85
Τζιν τόνικ
160
Ουίσκι
100
Vodka
100
Mojito
225
Cuba Libre
150
Daquiri
280
Σαμπάνια
100
Martini
220
Pina Colada
350
Bloody Mary
120


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...