Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διατροφή θετική σε άτομα με πολυκυστικές ωοθήκες


Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι ένα σύνδρομο που απασχολεί 5% με 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Για να διαγνωσθεί μία γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να πληροί τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω κριτήρια
1. Ολίγο ή αμηνόρροια
2. Κλινικά και/ ή βιοχημικά σημάδια υπερανδρογονισμού
3. Πολυκυστικές ωοθήκες με αποκλεισμό οποιασδήποτε άλλης αιτίας

Έχει βρεθεί πως το 80% των γυναικών με ΣΠΩ εμφανίζουν ινσουλινοαντίσταση μία κατάσταση παρόμοια μ' αυτή των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Στα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και πάσχουν από ΣΠΩ έχει φανεί πως μία μικρή μείωση του σωματικού βάρους, ακόμα και της τάξης του 5% έχει θετικά αποτελέσματα σε αναπαραγωγικούς, μεταβολικούς και κλινικούς δείκτες.
Όμως σε γυναίκες οι οποίες είναι φυσιολογικού βάρους ή κάτω του φυσιολογικού βάρους διατροφικές παρεμβάσεις που να στοχεύουν σε απώλεια σωματικού βάρους δεν μπορεί να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό είναι ανάγκη να βρεθεί κάποια διατροφική παρέμβαση με τροποποίηση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα της διατροφής. Σε τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics" οι ερευνητές επιχείρησαν μια αλλαγή στη σύσταση της διατροφής των γυναικών με μείωση του γλυκαιμικού δείκτη.
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι η σχετική αύξηση της γλυκόζης του αίματος που προκαλείται από ένα τρόφιμο σε σχέση με την αύξηση της γλυκόζης αίματος που προκαλείται από την κατανάλωση καθαρής γλυκόζης.
Η κατανάλωση τροφών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, συστήνεται σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και μερικές από αυτές είναι: ολικής άλεσης προϊόντα (ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια κλπ), ακατέργαστο ρύζι, μήλο, αχλάδι κ.α..
Στη μελέτη, λοιπόν του Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics,  οι εθελόντριες που  ήταν 21 άτομα με ΣΠΩ ακολούθησαν για 12 εβδομάδες μία διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη χωρίς απώλεια βάρους. Η φυσική δραστηριότητα αλλά και οι διατροφικές τους συνήθειες ήταν ίδιες με πριν την παρέμβαση και για το μόνο που τους έγινε σύσταση ήταν η αλλαγή των υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφίμων που είχαν στη διατροφή τους με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Μετά την παρέμβαση φάνηκε πως όντως ο γλυκαιμικός δείκτης μειώθηκε σημαντικά στην διατροφή των εθελοντριών καθώς και η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, για τα οποία δεν είχε γίνει σύσταση από τους ερευνητές. Αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών στη διατροφή ήταν η  βελτίωση στην ινσουλινοευαισθησία αλλά και στα ελεύθερα λιπαρά οξέα στις εθελόντριες, αλλά και μια μείωση στην HDL χοληστερόλη, η οποία όμως ήταν εντός των φυσιολογικών τιμών. Επίσης, από τη συνήθη διατροφή των γυναικών που έκαναν πριν την παρέμβαση φάνηκε πως η πρόσληψη ολικών λιπιδίων αλλά και του κορεσμένου λίπους από τη διατροφή τους ήταν υψηλότερη των συστάσεων και η πρόσληψη των υδατανθράκων χαμηλότερη. Οπότε φαίνεται πως μία διατροφική συμβουλευτική στα άτομα που πάσχουν από ΣΠΩ είναι απαραίτητη. Επίσης, μετά την παρέμβαση οι περισσότερες γυναίκες εθελόντριες επέστρεψαν στην προηγούμενη διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, γεγονός το οποίο δείχνει μια δυσκολία στο να ακολουθήσουν πιθανώς ένα πρόγραμμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Τελικά, μία διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη χωρίς ταυτόχρονη απώλεια σωματικού βάρους φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με την ινσουλινοαντίσταση. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα, ώστε να προκύψουν και περισσότερο αξιόπιστα αποτελέσματα.


Πηγή: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, An Isocaloric Low Glycemic Index Diet Improves Insulin Sensitivity in Women with Polycystic Ovary Syndrome

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με τη διατροφή και την υγεία επισκεφθείτε το GeneNutrition πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...